A felhőalapú vállalatirányítási rendszerek legfőbb előnyei

Minek köszönhetik a felhőalapú vállalatirányítási rendszerek népszerűségüket és térhódításukat? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár nyomós érvet, mely megmagyarázza dominanciájukat.

Üzleti, vagy technológiai témájú cikkeket olvasva, bizonyára számtalanszor találkoztunk már ezekkel a mondatokkal:

  • a felhőalapú technológia letarolja a világot,
  • a vezető cégek csak a webalapú technolgóiákra fókuszálnak,
  • 2025-re a multinacionális cégek 98%-a felhőalapú ERP-t fog használni,
    és így tovább.

Ezek a szalagcímek manapság már senkit nem lepnek meg, 10-ből 9 cégvezető tudja hogy a felhős technológiák felé halad a világ… de ahogy beszélünk az érdeklődőinkkel, ügyfeleinkkel, feltűnt, hogy sokan nem is tudják pontosan megfogalmazni, hogy mi az oka a felhőalapú technológiák vitathatatlan népszerűségének.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk 5 pontot, ami az felhőalapú technológiára épülő ERP rendszereket a csúcsra emelte.

1. A felhőalapú technológia lehetővé teszi a gyors és egyszerű migrációt az elavult rendszerekről.

A helyileg, vagy on-premise telepített ERP-k létrehozása, üzemeltetése, karbantartása roppant nagy kihívás. Ahhoz képest, hogy mennyire rugalmatlan és drága egy ilyen rendszer, sok más előnyös tulajdonságról is le kell mondanunk, amik a felhőalapú ERP-k esetében adottak.

Ezek nem igényelnek telepítést, földrajzilag nem kötöttek, könnyedén megosztható a különböző telephelyek között, ráadásul az egyszerű bővíthetőség is az erősségei közé tartozik.

2. A felhőalapú ERP nem terheli az IT-s munkatársakat

Mivel a rendszer üzembe helyezése, üzemeltetése és karbantartása a szolgáltatótól érkezik, így gyakran nincs is szükség IT-s kolléga bevonására.

Sőt, ha módosításokra, vagy támogatásra van szükség a felhőalapú vállalatirányítási rendszer működtetéséhez, azt szintén a szolgáltató végzi, így az új rendszer bevezetése nemhogy növeli, de rendszerint csökkenti az IT-s kollégák leterheltségét.

3. Bárhol, bármikor elérhető (speciális eszközök nélkül is)

A felhőalapú technológia egyetlen feltétele az internet elérés. Mivel ez a megoldás nem függ az infrastruktúrától, így a munkatársaink is bármikor elérhetik ezt a rendszert.

Többek között a webes technológia tette elérhetővé a paradigmaváltást hozó home office elterjedését, illetve megannyi üzleti és stratégiai terv megvalósulását. Sőt, ha az informatikai infrastruktúra elvész egy sajnálatos tűz, beázás, betörés miatt, az adataink továbbra is elérhetők maradnak.

4. Határtalan kompatibilitás

Akinek van tapasztalata korábbi, elavult ERP szoftverekkel, annak ismerős lehet, hogy azok meglehetősen kötött rendszerek voltak. Szinte elképzelhetetlen volt új üzleti megoldásokat bevezetni rajtuk. Az felhőalapú szoftverek egyik legvonzóbb tulajdonsága a rugalmasság, hiszen igen könnyű összekapcsolni őket új technológiákkal, vagy fejleszteni, bővíteni őket. Ezáltal egy felhőalapú vállalatirányítási rendszer így mindig naprakész és támogatja a fejlődést, új célokat.

Ennek fontosságát az elmúlt években megtapasztaltuk, hiszen a COVID-19 járvány kitörése által okozott pandémiás válság során rengeteg cég került nehéz helyzetbe. Viszont azok, akik képesek voltak alkalmazkodni az új adottságokhoz, könnyebben tudták átvészelni ezt az időszakot.

A felhőalapú rendszerek biztosította rugalmasság nemcsak ad-hoc helyzetek esetén előnyös. Például ha egy üzlet vezetője úgy dönt, hogy webshopot, új raktárakat vagy boltot nyitna, vagy akár egy új szolgáltatással bővítené a céges portóliót, akkor egy webalapú vállalatirányítási rendszerrel jóval gyorsabban és költséghatékonyabban tudja ezt megoldani, mintha egy rugalmatlan, korlátos, nehezen bővíthető rendszerrel rendelkezne.

5. Már nem csak a multik játékszere

Folyamatosan gyengül, de még mindig tartja magát az a tévhit a professzionális vállalatirányítási rendszerekkel kapcsolatban, hogy ilyen megoldásokat pusztán a tőkeerős multik engedhetik meg maguknak. A felhőalapú ERP-k elterjedésével azonban jóval alacsonyabb áron is hozzáférhetünk olyan komplexitású rendszerekhez, melyeket kifejezetten a KKV-k számára hoztak létre és az ő tipikus üzleti folyamataikat szolgálja ki.

Összességében elmondhatjuk, hogy a felhőalapú technológiák térhódítása töretlen és egyre csak gyorsul. Ez a technológia ma már tényleg mindenki számára elérhető és számos új lehetőséget rejt magában, mely alapjaiban képes átformálni az erőviszonyokat.

Ön is gondolkodik a felhőalapú technológiára való átálláson?

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel, kérjen díjmentes konzltációt és találjunk megoldást együtt az Ön kihívásaira!